Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p.

Lehdistötiedote 6.2.2020

Punamullan 0,7 lottovoitto “pörriäisille”

Liberaalipuolue pitää epärehellisenä ja isänmaalle haitallisena tapaa, jolla Sanna Marinin punamultahallitus aikoo vanhustenhuollon henkilöstömitoituksesta säätää. Hallituksen torstaina antaman lakiehdotuksen (HE 4/2020 vp) mukaan 0,7 henkilöstömitoitus on tarkoitus säätää voimaan 1.8.2020 alkaen, mutta tuolloin siihen ei kuitenkaan ole hallitusohjelmakirjausten mukaisesti varata riittäviä resursseja.

“Hallitukselle on nyt käymässä todellinen tekninen pummi”, ärähtää Liberaalipuolueen tuore puheenjohtaja Harri Kreus. Hänen mukaansa nyt suunniteltu malli tulee heikentämään kuntataloutta ja toimimaan lähinnä tulonsiirtona yhteisestä kassasta hoivapalveluyrityksille. Syy on selvä: sosialidemokraatit lupasivat oppositiossa ollessaan pikaisen muutoksen asiaan, mutta keskustasta ei herunut hankkeelle riittävästi rahaa. Sen seurauksena on tehty sääntelyhirviö, jossa saman aikaisesti yritetään syödä omena ja banaani.

Liberaalipuolueen kritiikki kohdistuu lakiehdotuksen kohtaan, jossa henkilöstömitoitus 0,7 säädetään tulevan voimaan heti 1.8.2020 alkaen. Julkisissa puheissa puhutaan siirtymäajasta aprillipäivään 2023 asti, mutta todellisuudessa tuolla ajalla mahdollistettava matalampi mitoitus on hoivayritysten ja valvontaviranomaisten käsissä. Lakiehdotuksen siirtymäsäännöksissä kuntia järjestäjinä tulee velvoittamaan mitoitus 0,7 jo 1.8.2020 alkaen, mutta toimintayksiköillä (hoivayritykset ja vanhainkodit) on tietyt ehdot täyttäessään mahdollisuus käyttää pienempää 0,5 mitoitusta. Erotus tulee kilisemään hoivayritysten laariin veronmaksajien toimiessa lystin maksajina.

Liberaalipuolue vetoaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jotta se korjaisi siirtymäsäännöksen rehelliseksi, esimerkiksi vuosittain asteittain tiukkenevana mitoituksena tai vaihtoehtoisesti edellyttäisi riittävän rahoituksen turvaamista. “Voiko perustuslakivaliokuntakaan päästää lakiehdotusta läpi, jos sille ei ole riittävää rahoitusta tai sen tarvitsemista henkilöstöresursseista ei ole varmuutta”, Kreus päättää.

Lisätietoja

Harri Kreus, Liberaalipuolueen puheenjohtaja

harri.kreus@liberaalipuolue.fi