Kannanotto 23.9.2021

Liberaalipuolue katsoo että hallituksen esitys uudeksi arpajaislaiksi on susi jo syntyessään

 

Peliongelmaisten asialla olevat kansalaisaktivistit ovat ansiokkaasti tuoneet julkisuuteen Veikkauksen moraalisesti kyseenalaiset toimintatavat. Suuri yleisö on saanut kuulla totuuden maassamme vallitsevasta “veikkauskratiasta”, jossa hyväntekeväisyyden kaapuun verhoutuen jaetaan vähäosaisten varoja poliitikkojen ja heidän lähipiiriensä kansoittamille järjestöille. Asia on puhuttanut maamme puolue-eliitissä asti (esim. https://www.hs.fi/talous/art-2000008106058.html), eikä syyttä. 

Veikkauksen monopoliasema perustuu rahapelaamisen sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämiselle. Aihetta seuraaville ei liene epäselvää, että Veikkaus pikemminkin pyrkii voittojensa maksimointiin keinoja kaihtamatta. Puheet vastuullisuudesta ovat olleet pelkkää sanahelinää, viikunanlehti, joka on viimein kansalaisyhteiskunnan ansiosta pudonnut. 

Hallitus on antanut tänään 23.9.2021 eduskunnalle esityksen arpajaislain uudistamisesta

(esim. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d4d4663d-a1fd-4688-94ed-e2f28268127a).

Uudistuksessa on käymässä juuri kuten moni pelkäsi: se ei puutu juurikaan uhkapelaamisen ongelmakohtiin, vaan pääasiassa pyrkii rajoittamaan ulkomaisten toimijoiden mahdollisuuksia toimia maassamme. Vastuullisuutta esitetään vahvistettavaksi tekemällä peleihin tunnistautumisesta pakollista ja muuttamaan markkinointia maltillisemmaksi. Molemmat ovat heikkoja keinoja, jotka eivät kestä lähempää tarkastelua. 

Pakollinen tunnistautuminen lähinnä rajaa pelaamisesta ulos satunnaispelaajat jättäen Veikkauksen asiakkaiksi ydinryhmän, peliongelmaiset, joille on tunnistautumisen avulla saatavan entistä tarkemman asiakastiedon avulla entistä helpompi markkinoida entistä koukuttavampia pelejä. 

Markkinoinnin maltillistaminen on tyhjä lause vailla konkretiaa. Mainonnan rajoitukset koskevat käytännössä vain ulkomaisia toimijoita. Kuitenkin ylivoimainen valtaosa uhkapelimainonnasta maassamme on nimenomaan Veikkauksen mainontaa, mikä tulisi jatkossakin olemaan yhtiön omavalvonnan piirissä. Samaan aikaan Veikkaukselle ollaan sallimassa ongelmallisiksi tiedettyjen vedonlyöntipelien markkinointi. Kuvainnollisen kaalimaan vartijaksi ollaan siis jälleen asettamassa se sama pukki, joka tuhosi edellisenkin sadon. 

Tehokkaat uhkapelihaittojen ehkäisykeinot loistavat lakiesityksessä lähinnä poissaolollaan. Nykyisen monopolijärjestelmän kenties räikeimpään moraaliseen epäkohtaan, raha-automaattien hajasijoitteluun, ei uudistuksessa puututa käytännössä lainkaan. Maailmanlaajuisesti poikkeukselliset markettikasinot ovat kaikesta päätellen liian tuottoisia purettavaksi.

Niiden aiheuttama inhimillinen kärsimys ei nähtävästi ole hallituspuolueille sydämen asia, vaikka ne vaalien alla aina kauniisti välittämisestä puhuvatkin.

Myöskään toista Suomen rahapelipolitiikan kipeästi tarvitsemaa tervehdyttämiskeinoa, veikkaushäviörahojen ja niistä hyötyvien edunsaajien kytköksen purkamista, ei esityksestä löydy. Tämä on valtava pettymys. Ainoastaan tuottojen korvamerkinnän purkamisen kautta valtio voi vapautua omasta uhkapeliriippuvuudestaan, ja keskittyä vihdoin siihen, minkä olisi pitänyt aina olla rahapelipolitiikan ainoa päämäärä:pelaamisen haittojen torjumiseen. 

Liberaalipuolue on jo pitkään vaatinut ohjelmassaan Suomen rahapelipolitiikan kokonaisvaltaista uudistamista.

Liberaalipuolue vetoaa hallitukseen, jotta se palauttaisi arpajaislakiesityksen uudelleen valmisteltavaksi, ja että uudistuksen kantavaksi ajatukseksi otettaisiin peliongelmien ehkäisy Veikkauksen tuottojen suojelun sijasta.

Mikäli hallitus ei kuitenkaan vedä nykymuotoista esitystään takaisin, niin se väistämättä asemoi itsensä historian väärälle puolelle kannattamaan heikompien riistoa. Yksi asia on ainakin silloin täysin varmaa: tämä hallitus ei ole heikko-osaisten asialla.

 

Aki Kivirinta
Liberaalipuolueen puheenjohtaja
aki.kivirinta@liberaalipuolue.fi

Aarne Leinonen
Liberaalipuolueen puoluesihteeri
aarne.leinonen@liberaalipuolue.fi