Kannanotto 9.2.2022

Venäjä, Ukraina ja NATO

 

Kansainvälistä yhteistyötä ja integraatiota on syvennettävä kansallisen puolustuksen vahvistamiseksi. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä. -Liberaalipuolueen puolueohjelma

Reaalisosialismin kaatumisesta on jo 31 vuotta, ja Suomen liittymisestä EU:n on 27 vuotta, mutta silti Neuvostoliiton haamun annetaan estää meitä tekemästä omat valintamme. Voimme kiittää Halosta, Tuomiojaa ja kumppaneita EU:n turvatakuiden vesittämisestä ja NATO:n torppaamisesta. Ja se on melkein vielä pahempaa kuin suomettuminen.

Putin havittelee menetettyä suurvalta-asemaa ja se tarkoittaa entisten neuvostovaltioiden taivuttamista sen tahtoon. Sille lähinaapureiden muuttuminen demokratioiksi ja halu liittyä kansainväliseen yhteisöön on ongelma. Joissain tapauksissa tämä tarkoittaa suoraa sotilaallista toimintaa, joka tottakai oikeutetaan jollain muulla syyllä.

Venäjä siirtää Ukrainan ympärille nyt sotajoukkoja ja Ukrainan suvereniteettia uhataan myös epäsuorin keinoin sekä käymällä sotaa verkossa. Suomen hallitus seisoo tumput suorana, vaikka sodan uhka on käsin kosketeltava. Meidän tulisi heti ryhtyä auttamaan Ukrainaa kaikin mahdollisin keinoin.

Suomelta varmasti liikenisi miehistönkuljetusvaunuja, kranaatinheittimiä sekä kranaatteja ja myös kouluttajia opastamaan niiden käytössä. Voisimme toimittaa myös kenttäsairaaloita, ilmatorjuntavälineistöä tai muuta helposti liikutettavaa välineitä. Mutta koska emme ole liittoutuneet, eikä EU:kaan meitä suojele, hallitus ei uskalla suututtaa Venäjää.

Ukrainan tilanteesta voi olla kuitenkin hyötyä Suomelle. Kremlin huomion kiinnittyessä Ukrainaan ja NATO-maiden välien ollessa harvinaisen yhtenäiset, Suomelle tarjoutuu erinomainen tilaisuus hakea jäsenyyttä. Voisimme pyytää Yhdysvalloilta, Saksalta, Britannialta sekä Ranskalta takuut turvallisuudesta siihen asti kunnes jäsenyys on varma ja sen jälkeen jättää hakemuksen. Mieluusti Ruotsin kanssa yhdessä, mutta mikäli Ruotsi jättää hakematta, sitten yksin.

 

Aki Kivirinta
Puheenjohtaja, Liberaalipuolue – vapaus valita r.p.
aki.kivirinta@liberaalipuolue.fi