28.4.2022

Rahapelaamiseen lisenssijärjestelmä, valtion luovuttava Veikkauksesta

Suomi on EU:n viimeinen maa joka toimeenpanee rahapelejä monopolijärjestelmällä. Monopoli on osoittautunut olemaan tehoton sekä päätavoitteessaan peliongelmien ehkäisyssä että toisaalta kanavoimaan rahapelaamisesta syntyviä tuottoja yhteiskunnalle. Veikkauksen markkinaosuuden arvioidaan olevan kaikesta kotimaisesta rahapelaamisesta enää vain vähän yli 70%.

Lisenssijärjestelmä olisi rahapelaamisessa tehokkaampi sekä pelihaittojen ehkäisyn että rahapelaamisesta yhteiskunnalle kerättävien tuottojen näkökulmasta.

Nykytilanteessa ongelmapelaaminen karkaa isossa määrin offshore-toimijoille joiden toimintaan Suomi ei pysty vaikuttamaan. Jotta regulaatiolla peliongelmia voitaisiin estää tulisi pelaajien pelata reguloitujen toimijoiden rahapelejä. Yhteiskunnan tuottojen osalta molempien lisenssijärjestelmään siirtyneiden Pohjoismaiden eli Ruotsin ja Tanskan esimerkit osoittavat, että yhteiskunnan tuotot rahapelaamisesta pysyvät vähintäänkin entisellään tai kasvavat järjestelmämuutoksen yhteydessä. Kanavointikykyinen lisenssijärjestelmä siirtäisi reilun 400 miljoonan euron offshore-markkinasta noin 300-350 miljoonaa Suomen arpajaisveron piiriin ja 20% verokannalla yksin tuo tarkoittaisi 60-70 miljoonan euron lisätuloja valtiolle.

Suomessa tulee siirtyä rahapelaamisessa lisenssipohjaiseen monilupajärjestelmään. Muutoksen yhteydessä on selvitettävä Veikkauksen pilkkominen osiin ja myyminen. Valtion ei kuulu toimia rahapelioperaattorina, vaan sen tulee keskittyä ainoastaan rahapelaamisen säätelyyn sekä sen valvontaan. 

 

Liberaalipuolue – vapaus valita r.p.

 

Aki Kivirinta
Puheenjohtaja
+358 40 361 6335
aki.kivirinta@liberaalipuolue.fi