49 Juuso Paajanen

Meteorologi

Lapin vaalipiiri

Kuka?

Olen 30-vuotias meteorologi Rovaniemeltä. Syntyjään olen eteläkarjalainen. Olen koulutukseltani filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. Lähdin eduskuntavaaliehdokkaaksi Liberaalipuolueesta, koska koen puolueen olevan hyvä kanava edistää liberaaleja arvoja, vapautta sekä kestävää talous- ja ilmastopolitiikkaa.

Viestini äänestäjälle

Kestävä talous- ja ilmastopolitiikka nivoutuvat yhteen

Suomen tulee tulevaisuudessa siirtää verotusta enemmän haittapohjaiseksi. Yhteisövero tulee muuttaa hiiliveroksi, jossa ilmastolle neutraaleja (tai positiivisia) yrityksiä verotetaan kevyesti ja jossa ilmastolle hyvin negatiivisia yrityksiä verotetaan hyvin raskaasti pakottaen ne muuttamaan toimintaansa. Ilmaston lisäksi myös luonnon monimuotoisuus tulee huomioida haittaverotuksessa.

Valtion ydintehtäviin panostaminen toissijaisista toimista leikkaamalla

Tällä hetkellä peruspalvelut eivät ole kunnossa. Eniten tämä näkyy sote-puolella. Vaikka velanotto ei sinällään ole mörkö, ei valtio pysty pitkällä tähtäimellä maksamaan kasvavia menojansa jatkuvalla velanotolla. Siksi tulee leikata toissijaisista palveluista tai tuista. Näitä ovat esimeriksi suorat yritystuet ja aluetuet.

Koulutuspoliittisia uudistuksia

Toisen asteen ammatillinen koulutus on huonolla tolalla. Tähän yhdeksi ratkaisuksi esitän oppisopimuskoulutusten yleistämistä: esimerkiksi monilla teknisillä aloilla toimisi 1+2 malli, jossa käytäisiin vuosi ammattikoulussa alkeita ja sen jälkeen suoritettaisiin kahden vuoden oppisopimuskoulutus. Tänä aikana opiskelijalle yritykset ja valtio yhdessä maksaa esim. 70% täysammattilaisen palkasta. Opiskelija oppii oman ammattinsa ja pääsee palkkatuloilla itsenäistymään. Samalla malli on riskeiltään pieni yrityksille ja valtiolle. Muista koulutuspoliittisista uudistuksista nostan pakollisesta ruotsin opiskelusta luopumisen ja siirtyminen kahteen vapaavalintaiseen vieraaseen kieleen kaikilla kouluasteilla. Lisäksi myös liikunnan opetukseen tulee kiinnittää huomiota: luomalla enemmän vapautta valita omat liikuntamuotonsa liikuntatunneilla luomme positiivisempia liikuntakokemuksia lapsille ja nuorille.

Vapautta ja sääntelyn purkua

Valtion ei tule taluttaa ihmistä kehdosta hautaan. Suomen kansalainen on täysin kykeneväinen tekemään omat päätöksensä omaa elämäänsä koskien. Vähittäiskaupoista pitäisi voida ostaa esim. viiniä, nuuskaa ja enemmän itsehoitolääkkeitä kuten särkylääkkeitä ja perusvoiteita. Terveydelle haitallisista aineista tulee maksaa haittaveroa. Tulisi olla myös vapaampaa ostaa ruokansa suoraan alkutuottajalta niin, että maatalousyrittäjä ja kuluttaja sopivat keskenään hinnat.

Vaalilupaukseni

  1. Länsimaisten arvojen, liberalismin ja demokratian puolustaminen
  2. Peruspalveluiden rahoitus kestävälle pohjalle toissijaisia kuluja karsimalla
  3. Sääntelyn (esim. apteekit) ja monopolien purku (Alko, Veikkaus, VR, Kesko/S-ryhmä duopoli)

Linkit