Mika Mäntykangas 647

diplomi-insinööri

Espoo, Otaniemi

Olen hiljattain valmistunut bioinformaatioteknologian diplomi-insinööri Espoosta. Nykyinen ansiotyöni on sairaaloiden potilasmonitoreiden signaalinkäsittelyalgoritmien kehittäminen. Opintoaikana toimin edistäjänä useissa Otaniemen opiskelijayhdistyksissä.

Toimintaani ohjaavat seuraavat teesit:

  • Pitkäjänteiset ratkaisut erävoittojen sijaan
  • Kustannustehokkuutta kilpailusta ja vapaammista työmarkkinoista
  • Tutkittu tieto osana kaikkea päätöksentekoa
  • Ei eturyhmille: piilokorruptio ja pienet piirit nurin avoimuudella
  • Puhdas ympäristö ei ole talouskasvun este
  • Verovaroin varmistettava perusturva, ei korkeaa ansiotasoa
  • Alemmat verot kevyemmällä julkisella sektorilla
  • Vapaampi yhteiskunta sääntelyä ja kyttäämistä vähentämällä

Espoon kaupunginvaltuustossa teeseilleni olisi käyttöä eritoten asumiseen ja rakentamiseen liittyvissä päätöksissä: Asuntopaine alenee markkinaehtoisuutta lisäämällä, vähentämällä rakentamisen sääntelyä sekä karsimalla Espoon rakennusvalvonnan tunnettua virkamiesmielivaltaa ja pienten piirien suosimista lisääntyneen avoimuuden kautta. Lisäksi esimerkiksi laadukkaan koulutuksen tarjoaminen on ensiarvoisen tärkeää – Espoossa tämä tarkoittaa esimerkiksi koulujen kunnostusta.

Olin pitkään hyvin epäpoliittinen, kenties siksikin ettei perinteiseltä puoluekentältä löytynyt lokeroa, johon olisin itseni tiiviimmin mieltänyt. Liberaalipuolueen niin markkina- kuin arvovapaat tavoitteet sekä päämäärät sääntelyn ja byrokratian vähentämiseksi kuitenkin puhuttelivat: näistähän voisi syntyä rennompi, kyttäämättömämpi ja tutkimuspohjaisempi yhteiskunta, joka kuitenkin pitää aina heikoimmista huolta. Koen, että nykyiset puolueet päätyvät (toiset kenties lyhytkantoisuudellaan tahtomattaankin) aina kehittämään hyvinvointivaltiota, ei hyvinvointiyhteiskuntaa. Seurauksena on nykyinen tulonsiirtohimmeli, missä yhteiskunta kärsii koska valtio voi jo niin hyvin ja tukevasti. Samat tavoitteet pätevät myös kunnan päätöksiin: kuntien ei tule haalia ylimääräisiä eri intressiryhmien lobbaamia tehtäviä vaan keskittyä omien ydintehtäviensä hoitamiseen jouhevasti ilman virkamiesmielivaltaa.

Ehdokkaan vaalikonevastauksia