243 Anna Aaltonen, Yrittäjä

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Olen 57-vuotias IT-alan yrittäjä Keravalta. Asun perheeni ja koirieni kanssa Keravan Saviolla. Olen seurannut politiikkaa suht aktiivisesti aina, mutta viime vuosina se lähinnä turhautti. Äänestäminen tuntui yhä vaikeammalta vaaleista toiseen, lupauksiin tuntui olevan yhä vaikeampi luottaa. Miksi asioita, joita nyt luvataan ei laitettu kuntoon jo edellisellä hallituskaudella? Vuonna 2017 tutustuin Liberaalipuolueeseen ja liityin melko pian myös jäseneksi. Liberaalipuolueen tavoitteet tuntuivat heti omiltani. Tällä hetkellä olen Liberaalipuolueen valtuuston varapuheenjohtaja (aikaisemmin olin puheenjohtaja) ja Uudenmaan piirin puheenjohtaja. Koska Liberaalipuolue on pienpuolue, ovat aktiivit usein joissain vastuutehtävissä.

Hyvinvointialueet mietityttävät minua. Ensinnäkin niitä on aivan liikaa. Lisäksi tuntuu, että aluevaltuusto on puun ja kuoren välissä. Monenlaista kuntoon laitettavaa on, mutta liikkumavara on pieni. Eduskunta on säätänyt monta velvoittavaa lakia, mutta resursseja ei ole tulossa lisää. Järkeistämällä saadaan joitain parannuksia aikaan, mutta riittääkö se? Hyvinvointialue tuottaa niitä peruspalveluita, joista me Liberaalipuolueessakaan emme halua leikata. Kaikki me tarvitsemme terveydenhoitoa, mutta emme turhaa byrokratiaa tai tarpeetonta sääntelyä. Aluevaltuustolla on vain vähän mahdollisuuksia vaikuttaa tähän.

Vaikka olen itse IT-alalla, en usko, että teknologia itsessään ratkaisee asiat. Julkisen sektorin hankintaosaaminen on niin huonoa, että erityisesti ICT-projektit epäonnistuvat liian usein. Merkittävimmät tavoitteet jäävät saavuttamatta ja käyttöön saadaan ontuva toteutus, joka kuormittaa ammattilaisia. Jos tiedetään, mitä tarvitaan, ovat onnistumisen mahdollisuudet jo paremmat. Tässä monimutkaistuvassa maailmassa se vain on helpommin sanottu kuin tehty.

Yrittäjänä olen tottunut tekemään päätöksiä ja vastaamaan niistä. Minulla on rohkeutta ottaa asioita esille ja osaan perustella kantani. En ole ollut missään luottamustehtävissäni ”hiljainen rivijäsen” enkä olisi aluevaltuustossakaan. En kerää poliittisia meriittejä, vaan aion ajaa alueemme asukkaiden asioita parhaalla mahdollisella tavalla.